Supersmarrig chokladmoussetårta!
Detta är himlen för chokladälskaren. Fluffig, len och god mousse med toutch av apelsin på en botten av choklad och mandelmassa!
Botten:
200 gr mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
Riv mandelmassan grovt eller kör i en matberedare. Blanda ihop med kakao och ägg i en skål. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24cm) och smöra kanterna. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter på Låt kakan svalna.
Moussen:
3 dl grädde
2 gelatinblad
2 äggulor
2 äggvitor
3/4 socker
200 gr mörk choklad (minst 55% enligt receptet)
4 msk apelsinlikör
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm 1 dl av grädden i en stor kastrull. Lägg i gelatinbladen och blanda. Dela chokladen i mindre bitar och smält ner i grädden. Blanda i äggulorna och apelsinlikören
Vispa äggvitorna toppigt och blanda i sockeret lite i taget under tiden du vispar. Vitorna ska bli maräng. Vispa resten av grädden.
Vänd försiktigt ner en tredjedel av grädden i kastrullen. Sedan resten av grädden och sist marängen. Häll smeten över den kalla botten. Låt stå kallt i minst tre timmar. Godare ju längre den får stå!
Botten:
200 gr mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
Riv mandelmassan grovt eller kör i en matberedare. Blanda ihop med kakao och ägg i en skål. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24cm) och smöra kanterna. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter på Låt kakan svalna.
Moussen:
3 dl grädde
2 gelatinblad
2 äggulor
2 äggvitor
3/4 socker
200 gr mörk choklad (minst 55% enligt receptet)
4 msk apelsinlikör
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm 1 dl av grädden i en stor kastrull. Lägg i gelatinbladen och blanda. Dela chokladen i mindre bitar och smält ner i grädden. Blanda i äggulorna och apelsinlikören
Vispa äggvitorna toppigt och blanda i sockeret lite i taget under tiden du vispar. Vitorna ska bli maräng. Vispa resten av grädden.
Vänd försiktigt ner en tredjedel av grädden i kastrullen. Sedan resten av grädden och sist marängen. Häll smeten över den kalla botten. Låt stå kallt i minst tre timmar. Godare ju längre den får stå!
Jag älskade denna tårta! Testade en med 44% kakaohalt och och en med 70% kakaohalt i och jag tyckte att den med minst % i var godast. Nästa gång ska jag testa med mjölkchoklad :)