Apropå glass...

När jag skrev inlägget om Ben&Jerry´s hittade jag dessa underbara godingar:





Läppglans med glassig smak! Tyvärr finns inte dessa till försäljning i Sverige, men går att köpa på t.ex Ebay, eller andra amerikanska shoppingsidor. Eller så har man tur och känner någon som bor/reser till USA och kan skicka hem ett gäng!


Köttfärslimpa

Åh så gott det är! Jag gjorde köttfärslimpa med potatis och brunsås till middag igår. Testade en ny krydda och jag blev jättenöjd! Brunsås till är ett måste, och jag gör alltid den själv, inte från påse. Så mycket godare! Tyvärr glömde jag ju att ta kort. Men här är receptet:

500 gr färs
4 msk osötat ströbrööd
1 msk potatismjöl
1 ½-2 dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 krm svart eller vitpeppar
ca 2 msk finhackad lök

(franska örter, 1 pkt bacon)


Blanda vätska och ströbröd och låt svälla minst 10 min. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i färsen och salt och blanda väl. Rör i ägg, peppar och lök. Rör ihop snabbt, annars kan färsen bli seg. Forma till en limpa och lägg i en ugnsfast form. Lägg på bacon ovanpå. Sänk ugnen till 175 grader och ställ in köttfärslimpan i ca 1 timme. Efter halva tiden: ös på 3 dl buljong.

(Jag hade i franska örter som finns i frysdisken. Ca 1-2 msk. Det blev jättegott!)


Brunsås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl vätska (steksky, vatten, grönsaksspad)
½ kött- eller grönsaksabuljongtärning
2-3 msk grädde
1-2 tsk soja eller tomatpué
salt, peppar

Låt fettet bli ljusbrunt i kastrullen. Tag av den från plattan och rör ner mjölet. Med kall eller ljummen vätska: tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar. Med varm vätska: späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje tillsättning. Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och eventuellt lite kryddor.

Jag tog steksky från köttfärslimpan (och det blev även en hel del över som jag sedan frös in, perfekt till såser!) och eftersom den var så kryddad redan så behövdes ingen buljongtärning i såsen.


Till detta serverades nykokt potatis, lingong och inlagd gurka.










Snodde denna bild från Coop.







Smaklig måltid!


Årets nyheter!

Vi fortsätter på glasstemat.

Varje år kommer det nyheter till glassortimenten. Jag har testat två av dem.

Daim Pear Dream-mycket god glass som rekommenderas om man gillar päron! Fin smak av päron och chokladen är lika god som som vanligt. Lite lyxigare än vanlig Daim.



Hallon Saltlakrits
- den här glassen var supergod! Hallonglassen var inte för söt, som en del annars kan vara. Och saltlakritsen var god, även om det kunde varit liiite mer av det. Ett plus är att på insidan av struten (där det annars är choklad hela vägen ner till botten, och oftast en bit choklad längst ner) var det saltlakrits!





Glass

Jag älskar glass! Det är så gott och svalkande. Kanske mindre gott på vintern, men ack så underbart när solen lyser och det är varmt ute.

Ben&Jerry är ju en sort som är väldigt god. De har så unika smaker. Men med tanke på priset och storleken tycker jag inte att det är värt att köpa för ofta. Det är verkligen bara en njutningsglass nån gång ibland.



Häagen Dazs är en annan njutningsglass som är i storlek och pris lik B&J. Jag älskar strawberry cheescake!



Men om man nu vill ha en glass som man kan både njuta av, och bjuda på utan att bli ruinerad, vad ska man välja då? GB glass smakar konstgjort. SIA glass gillar jag. De har många smaker att välja på och köper jag en strut ed kulor ute så väljer jag helst en glassbar med SIA. Men min nya favoritglass, den kommer härifrån:



Många goda smaker, både sorbet, grädd och laktosfri. Billig så man kan njuta oftare ;)
Chokladbomb är en av de godaste.



Bara att njuta!




En farlig tidning...



Jag hittade denna underbara tidning, med bara massa goda recept på allt i bakväg! Och många shoppingtips (ej kläder, who need that?) på fina muffinsformar, kakfat och förkläden. Har bara hunnit med två nr än såläng då de bara kommer var tredje månad. Men om bara några dagar kommer nästa!



I alla fall, min vän Sofia tipsade mig efter inlägget om macroner, att det fanns en "ny" kaka som heter whoopie. Absolut har jag hört talas om denna ljuvliga bakelse! Det fanns faktiskt med fem recept på smarriga Whoppies i senaste numret av Hembakat. Kakorna är mjuka med en krämig fyllning, oftast gjord på philadelphiaost. De rullas sedan i trössel och man kan variera i all oändlighet. Japp, återkommer med resultatet så småningom ;)





Falukorv med pepparrotssås, potatis och kokta morötter

En himla god vardagsrätt! Snabb, billig och mättande :)

Efter smak och behov:

1 bit falukorv
potatis
morötter

Skala och koka potatisen ca 20 minuter. Ansa och skölj morötterna, dela dem i mindre bitar och koka med potatisen tills de blir mjuka. Skiva falukorven och bryn i stekpanna.

Gör en sås (stuvning):
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör eller margarin
salt,vitpeppar och pepparot

Blanda ut mjölet med lite av mjölken. Tillsätt resten, smöret och koka upp under omrörning. Smaksätt med kryddor. Vill man så lägger man i de kokta morötterna i såsen och det blir istället stuvade morötter!



Smaklig måltid!

Makroner eller Macaroons

Nu har jag testat att baka makroner! Eller fyra gånger rättare sagt. Det krävdes fyra gånger för att få dem som jag ville ha dem. Det finns mängder av recept på makroner om man söker på Google. Jag använde mig av ett relativt enkelt recept. Men det finns de recept där man ska göra en del av kakan första dagen, och resten dagen efter.
Här är det receptet från Arla som jag använde:


Ca 25 st

Kakor
125 g skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 1 krm röd karamellfärg

Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk hallonsylt
1 krm röd karamellfärg


Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker och mandel. Vispa äggvitorna med en elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakorna kallna.

 

Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggula, hallonsylt och hushållsfärg. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.


Jag hade dock ingen hallonsylt utan använde enbart mosade jordgubbar.

Mina tips:

  • Arbeta ihop smeten och spritsa ut den ganska snabbt så den håller sig fast
  • Vispa ej äggvitorna för länge, 2 minuter räcker gott och väl, annars blir kakorna för fluffiga som vanliga maränger.
  • Det finns färdig skållad mandel att köpa i affären, smidigt!
  • Smörkrämen kan skära sig om ingredienserna har olika temperatur.

Fluffiga, välfyllda underverk!

Jag gjorde även en sats moccamakroner. Lite kakao i smeten och lite kakao och snabbkaffe (eller espresso) i smörkrämen. Mums!

 


 

Lycka till!

 

Smarrig kardemummakaka med äpplen

Kakan:
2 st ägg
3 dl strösocker
2½ tsk kardemumma
100 gram smör
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl mjölk

Fyllning:
100 gram smör
2 dl havregryn
2 dl farinsocker
1 tsk finmalen kanel
kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll i smör och mjölk. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Stick ner skivor av skalade, röda äpplen.

Smält smöret till fyllningen och rör sedan i havregryn, farinsocker och kanel (ev lite kardemumma). Fördela fyllningen över kaksmeten i långpannan. Sätt in kakan mitt i ugnen och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt kakan vara i ugnen 20 minuter. Skär upp kakan i rutor av önskad storlek.

Mycket god äpplekaka! Kan serveras kall, eller varm med vaniljsås eller vaniljglass till.

 

Lycka till!

Krämig fisksoppa

4 portioner

1 st hackad gul lök
2 st vitlöksklyfor
3 st normalstora morötter
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 st fiskbuljongtärningar
1 paket kavli kräftost (400g)
2 dl créme fraiché
400 gram vit fisk, går bra med fryst fiskblock
salt, cayennepeppar, dill



Fräs löken och morötterna i en kastrull utan att det tar färg. Späd med vatten och ev vin och lägg i buljongtärningarna. Låt koka 5-6 min. Späd ev med mer vätska. Lägg i osten, cremé fraiché och och kryddor och låt koka några minuter till. Lägg i fisken delad i mindre bitar. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt.
Smaka av med kryddor och dill.



Smaklig måltid!


Jag upptäckte medans jag lagade soppan, att receptet var nästan identiskt med min favoritsoppa räk- och morotssoppa. Ända skillnaden var att i denna soppa var det lök och fisk. Men åh så god, och uppskattad av både man och barn!


Kakans

En amatör i köket!

RSS 2.0