Makroner eller Macaroons

Nu har jag testat att baka makroner! Eller fyra gånger rättare sagt. Det krävdes fyra gånger för att få dem som jag ville ha dem. Det finns mängder av recept på makroner om man söker på Google. Jag använde mig av ett relativt enkelt recept. Men det finns de recept där man ska göra en del av kakan första dagen, och resten dagen efter.
Här är det receptet från Arla som jag använde:


Ca 25 st

Kakor
125 g skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 1 krm röd karamellfärg

Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk hallonsylt
1 krm röd karamellfärg


Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker och mandel. Vispa äggvitorna med en elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakorna kallna.

 

Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggula, hallonsylt och hushållsfärg. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.


Jag hade dock ingen hallonsylt utan använde enbart mosade jordgubbar.

Mina tips:

  • Arbeta ihop smeten och spritsa ut den ganska snabbt så den håller sig fast
  • Vispa ej äggvitorna för länge, 2 minuter räcker gott och väl, annars blir kakorna för fluffiga som vanliga maränger.
  • Det finns färdig skållad mandel att köpa i affären, smidigt!
  • Smörkrämen kan skära sig om ingredienserna har olika temperatur.

Fluffiga, välfyllda underverk!

Jag gjorde även en sats moccamakroner. Lite kakao i smeten och lite kakao och snabbkaffe (eller espresso) i smörkrämen. Mums!

 


 

Lycka till!

 



Här kan du skriva en rad!
Spikey!

Expresso? Inte espresso?

2011-03-14 @ 10:27:02
Karin

Märk ord älskling! :)

2011-03-14 @ 12:17:07
URL: http://iambafucin.blogg.se/
Cecilia

vad fina de blev Karin! Precis som de jag köper i bageriet.



Bra tips det där med att inte vispa för länge och att ha rätt temperatur på ingredienserna, sånt där man lätt skulle missa på! Har lärt mig att det är samma när man kokar kola vid jul. Jag trodde förr att de blev segare om man kokade dem länge, men motsatsen händer, de skär sig och blir porösa istället när man hällt ut dem i formen.

2011-03-14 @ 12:22:33
URL: http://ceciliadanell.blogg.se/
Alexandra

ser helt fantastiskt gott ut!

2011-03-15 @ 20:32:30
URL: http://fiestadfogdegard.blogg.se/
Fia

mm! citron och karamell är mina favvos, önskar jag mig i vår-present! har du bakat whoopie pies? http://bakemyday.se/?category_name=whoopie-pies

2011-03-16 @ 15:55:13
Här kan du skriva en rad!

:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Kakans

En amatör i köket!

RSS 2.0