Tårta

När min dotter fyllde två år i veckan bjöds det såklart på tårta!

Gräddtårta med Barbapappa:

1 färdig tårtbotten, alt enligt receptet nedan
Sylt, den man gillar bäst
Vaniljkräm
5 dl grädde
1 ätbar tårtbild

Dela botten i tre delar. Bred sylten på nedersta delen och lägg den andra delen ovanpå. Koka vaniljkrämen (eller blanda pulver och vätska. Jag använde mig av Dr.Oetkers vaniljmousse, mycket god!) och lägg i andra lagret. Lägg på sista tårtdelen och låt stå kallt ett par timmar innan servering så tårtan blir saftig och god. Vispa grädden fast och tillsätt lite vaniljsocker. Bred ut ett tjockt lager ovanpå tårtan. Spritsa ut ett staket runt om. Lägg tårtbilden och spritsa ut grädde för att dölja kanten.



Tårtbotten:

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och häll upp i formen. In i ugnen (175 grader) på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

Vardagsmat+barn

Jag fick en fråga om vad vi brukar laga för mat hemma, till oss och till min dotter. Efter jobbet kanske man inte vill stå och laga mat som tar alldeles för lång tid. Så hos oss blir det lättlagad, men givetvist god mat! Exempel:

- spagetti och köttfärssås
- potatis, falulkorv och pepparrotssås
- fläsk och löksås
- en god paj (taco, ost & skinka, kyckling etc)
- kasslergryta
- köttfärssoppa med pasta, eller annan god soppa
- ris och korvstroganoff
- ugnspannkaka
- kräm och mjölk
- toast
- blodpudding och bacon
- fisk i alla dess former och typer

Till helgen sparar vi sånt som kanske tar lite längre tid, eller kräver mer arbete. Men visst äter vi även vardagsmat på helgen och vice versa.

Min dotter äter det mesta, och det är väldigt sällan hon behöver äta något annat än det vi äter. Givetvist kryddar vi maten mindre och undviker salt. Sen tar jag och min sambo och kryddar våran mat själva. Min dotter har viss favoritmat, och eftersom att hon får så pass varierad mat på dagis så tycker jag att det är ok att hon får det hon tycker extra mycket om hemma. Men jag tycker inte att man ska vara petig som förälder och pilla bort viss mat åt barnen. Låt dem smaka på allt (med undantag förstås!), så lär de sig att tycka om olika smaker. Och låt barnen ta del i matlagningen och hjälpa till att duka, så blir det lite roligare för dem att äta den också.

Lycka till!

Tävling!

Jag är med och tävlar om denna bok. Vad passar bättre än kakor och bakverk utan kalorier? Dessa söta saker virkas!



Sandra på http://garnogott.blogspot.com/ virkar fina kakor och har nu gjort en bok med "recept". Tävla om ett exemplar på hennes blogg!


Ny bok

Alla vet ju att jag är tokig i kok- och bakböcker. Speciellt tårtböcker! Köper och samlar så ofta jag kan, och prenumerar på tidningar om mat och bak. I veckan hittade jag denna fina bok på Lagerhaus för endast 149 riksdaler. Som ni ser är den 364 sidor tjock och innehåller förutom läskande recept och underbara bilder en massa tips om garnering och inköptställen på diverse tillbehör. Me like!





Jag kan bläddra i den en gång till, fast jag redan tittat i den säkert 14 gånger ;)




Smarriga Marskakor- eller chokladkaka utan gräddning

Testade att baka dessa toksmarriga kakor, eller godis rättare sagt!

12 st

5 Mars
50 gr smör
120 gr Rice Crispies
200 gr Marabou mjölkchoklad

Smält smöret. Hacka fyra Mars grovt och rör ner i smöret tills smeten blir slät och fin. Blanda ner Rice Crispies. Pressa ner smeten i tolv st formar. Om du ställer formarna i en muffinsplåt är det lättare att få ner den sega smeten. Smält en Marabou chokladkaka och fördela över kakorna. Skiva den sista Marsgodisen och lägg en skiva på varje kaka. Ställ plåten i kylen och låt kakorna stelna.



Supergoda kakor! Dock fick inte jag i alla Rice Crispies i smeten. Jag hade i hälften, alltså 60 g och tyckte det blev bra ändå. Men ni får prova er fram!

Lycka till!

Middagstips!

Ibland tryter fantasin och det kan vara svårt att komma på något gott att äta till middag. På vardagar kan det också vara skönt om middagen går snabbt att laga. Ett tips är en god pastasås! Det går utmärkt att använa smaksatt creme frcaiche, typ paprika/chili. Men vill man så kryddar man såsen helt efter smak och tycke.

4 portioner


1 paket bacon
1½ dl strimlad purjolök
1 burk skivade champinjoner
1 näve körsbärstomater
2½ dl creme fraiche (naturell, eller med en god smak)
(grädde)
kryddor
pasta (tagliatelle, spagetti, gnocci etc) för fyra portioner

Koka pastan enligt anvisningarna. Fräs bacon, purjolök och svamp i en stekpanna. Blanda ner creme fraiche och valfria kryddor (t.ex sweet chilisås, vitlök, chili etc.). Späd med grädde om du vill ha såsen tunnare. Rör ner tomaterna sist och servera till pastan.





Smaklig måltid!


Pasta- och köttfärssoppa

Min favorit bland sopporna!

4 portioner

300 g ox- eller blandfärs
7 dl hönsbuljong
5 dl tomasjuice
1 finhackad gul lök
1 morot i slantar
1 palsternacka i slantar
2 dl frusna ärtor
1 stjälk blekselleri
3-4 dl makaroner
1 tsk curry salt & peppar

Bryn färsen i smör och häll över i en stor gryta. Tillsätt buljong, tomatjuice och grönsakerna. Låt koka 5 min. Tillsätt pastan och curryn och låt koka tills pastan känns färdig. Smaka av med salt och peppar. Servera rykande varm med en bit färskt bröd.

Soppan blir ganska tjock och kan med fördel spädas med mer vätska om man vill ha den lte "soppigare".



Smaklig måltid!

Muffins

Muffins är oslagbart när det kommer till färg, form, smak och utseende! Jag använder mig oftast av ett basicrecept som är urenkelt.

6 stora eller 12 små muffins
2 ägg
2dl socker
2 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
100 gr smält smör eller margarin

Rör ihop ägg och socker. Du behöver ej vispa, då kan de lätt sjunka ihop. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Häll på det smälta smöret och rör ihop.

Nu kan du efter fantasi och tillgång smaksätta dem med vad du vill! Några förslag:

- kanel i smeten och några skivor äpple i varje muffin
- vaniljsocker och en mosad banan i smeten, samt två skivor banan i varje muffin
- 2 msk kakao i smeten och någon godisbit (t.ex. Polly, NonStops, Plopp, Marschmallows, Dumle etc) i varje muffin.

Ställ in i ugnen i 12-15 min på 200 grader.



Lycka till!

Snabb kycklingwok

Välj dina favoritgrönsaker, eller en färdig wokblandning!

2 portioner

2 kycklingfiléer
wokgrönsaker
1-2 dl creme fraiche
1 påse Chicken Tandoorikrydda (Santa Marias)
Nudlar

Koka upp vatten till nudlarna och koka enligt anvisningarna. Strimla filéerna och bryn i smör tillsammans med hälften av Chicken Tandoorikryddan i en wokpanna. Ta ur kycklingent och fräs snabbt grönsakerna. Blanda ner kycklingen, creme fraichen och resten av kryddan.

Woken blir krämig, god och medelstark!



Lycka till!

Fin logga

Jag gillar Google. Använder sökmotorn, hela mitt jobbschema finns på kalendern och det är kul att de byter logga var och varannan dag. Och vad passar då bättre än denna fina logga de har idag?



Yummy!

Tacopizza

Ikväll serverades en rykande het bit tacopizza!

Deg:
1 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
2 krm salt
2 msk olja
7-8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Häll i salt, olja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del  på varsin plåt.

Fyllning:
400 gr färs
1 påse tacokrydda
1 burk tacosås
skivad lök
skivade tomater
riven ost
majs

Bred ut tacosåsen på pizzan, men lämna ca 5 cm kvar till kanten. Lägg på färsen (som först brynes med tacokryddan), lök, tomater,majs och ost. Strö över lite oregano och ställ i ugnen ca 6-7 min.



Före gräddning


Efter gräddning


Ikväll testade vi även att göra kebabpizza. Samma recept men istället för tacofärs köpte jag kebabkryddat fläskkött från Hemköp och brynte. Hade heller inte någon majs på den. Till den hade vi kebabsås som även den kommer från Hemköps egna tillverkning. Annars rör man lätt ihop en vitlöksås:

2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
2 msk basilika
salt


Före gräddning



Efter gräddning

Smaklig måltid!




Kakans

En amatör i köket!

RSS 2.0