Fläskfilé i krämig sås med bulgur- och grönsakssallad

4 portioner

700 g fläskfilé
150 g färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
4 dl crème fraîche
1 msk dragon
1 tsk dijon senap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
2 morötter
1 squash
1 msk rapsolja
1 lime
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka bulgur enligt förpackningen.

Skär fläskfilén i strimlor. Skiva svampen i tunna skivor. Hacka lök och vitlök. Värm olja i en stekpanna eller vid kastrull. Lägg ner lök och vitlök och låt allt fräsa på låg värme. Blanda ner svampen i lökblandningen och låt allt fräsa ihop ca 2-3 minuter. Lägg sist i fläskfilén och fräs allt i ca 5 minuter eller tills alla bitar blivit genomstekta.
Blanda ner créme fraiche, dragon och senap. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär paprika, rödlök, squash och morot i tunna strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg ner grönsakerna. Rör runt och låt allt fräsa på låg värme i ca 5 minuter. Salta, peppra och pressa över lime. Blanda grönsaksröran med bulgur och servera med såsen.


Bild och recept från www.vardagsmaten.se

 

Smaklig måltid!

 

 

 


Majssoppa

Jag läser många bloggar för att själv hitta inspiration när fantasin tryter. Gillar denna blogg där jag hittade detta recpetet på majssoppa. Det kan ju aldrig bli fel med soppa, det passar ju dessutom utmärkt nu när termometern visar -15 grader!


ca 4 portioner

400 g majs (konserverad eller fryst)
1 gul lök
1 msk tacokrydda
salt & svartpeppar
ev chili

6 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
creme fraiche


Hacka löken och fräs den tillsammans med majsen i en klick smör tills löken mjuknat. Pudra över kryddorna och slå sedan över buljongen, låt koka upp och koka cirka 5 minuter. Tag av från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka paprikan och ha i den. Toppa varje skål med en klick creme fraiche.

 

 

 

Smaklig måltid!

 

 



Kyckling med couscous, aprikoser och cashewnötter

4 portioner

4 kycklingfiléer
salt och svartpeppar
4 portioner couscous
2 tomater
12 torkade aprikoser
1 citron
3 msk olivolja
65gr färsk babyspenat
1 dl cashewnötter


Sätt ugnen på 150 grader.
Bryn filérna runt om i smör och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen tills temperaturen når 72 grader eller i ca 20 min.
Koka under tiden couscousen enligt ansvisningarna på förpackningen. Skär tomater och aprikoser i bitar. Blanda citron och olja i en bunke. Lägg i couscous, tomater, aprikoser, spenat och cashewnötter. Smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med couscoussalladen.



Smaklig måltid!

Lättrimmad lax med pepparrot

Fisk är så otroligt varierande! Det finns så många olika fiskar att välja emellan, och ännu flera sätt att tillaga dem. Lax är inte särskilt dyrt och är god både till vardags och fest!

4 portioner

600gr skinn- och benfri laxfilé
1 liter vatten
4 msk salt
2 msk socker
2,5 dl grädde
1 krm svartpeppar
1 dl hackad dill
1 tsk pressad citron

4 msk riven pepparrot
dillkvistar
potatis


Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda vatten, salt och socker och häll i formen, lagen ska täcka laxen. Låt stå ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp laxen och häll bort lagen. Blanda grädde, peppar. dill och citron och häll i formen. Lägg sedan i laxen. Tillaga i ugnen ca 20 minuter. Strö över färskriven pepparrot och dillkvistar. Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.



Smaklig måltid!

Kolapaj med banan och daim

Den här underbart goda tårtan åt jag flera gånger i helgen. Ja det bara råkade bli så att jag bakade den åt mina gäster på fredagen. På lördagen när vi var bortbjudna på middag fick vi denna efter maten. Och på söndagen fanns det givetvist (till min lycka!) en liten bit kvar!

1
burk
kondenserad mjölk, sötat
13 st digestivekex
125 g äkta smör, smält
2.5 dl vispgrädde
2 st bananer
1 st daim att riva på toppen

Dagen innan tårtan ska ätas kokas den kondenserade mjölken i 3 timmar och 15 minuter i nästan kokande vatten. Ju längre man kokar desto segare blir kolan, så koka ej förlänge. Ställ burken i kylen tills dagen efter.

På ätardagen; mixa digestivekexen och det smälta smöret. Tryck ut i en form. Låt stå kallt en stund så botten stelnar lite. Fördela kolasåsen över botten, men var försiktig så att den inte går sönder!

Vid servering; skiva bananerna och lägg dem på tårtan. Vispa grädden och häll över den. Riv eller hacka daim och strö över.


Jag tog dessvärre ingen bild på tårtan, men receptet har jag tagit från www.recept.nu och där finns en bild:


Tårtan var med i Halv åtta hos mig och var lika god som den ser ut!

 


Enkel och god skaldjurspaj

Den här pajen är superenkel att göra, tar inte särskilt lång tid och den är riktigt smarrig!

Pajdeg
150 g smör eller margarin
1,5 dl riven ost
2,5 dl vetemjöl

Fyllning
5 st ägg, hårdkokta
200 g räkor, utan skal
1 pkt crabsticks
2 dl creme fraiche
1,5 msk hummerfond
3 msk dill
riven ost



Mixa ihop deg och ställ den i kylen att vila i ca 30 min. Under tiden rör du ihop creme fraiche, dill och hummerfond. Skala och grovhacka äggen. Rör i ägg och räkor i creme fraichen.

Platta ut degen i en form och nagga den. Förgrädda pajskalet i ugnen 200 grader i 8-10 min.

Häll i fyllningen i pajen och strö över riven ost. Grädda pajen tills ytan är gyllenbrun, ca 25 min.


Smaklig måltid!


Supersmarrig chokladmoussetårta!

Detta är himlen för chokladälskaren. Fluffig, len och god mousse med toutch av apelsin på en botten av choklad och mandelmassa!

Botten:
200 gr mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg


Riv mandelmassan grovt eller kör i en matberedare. Blanda ihop med kakao och ägg i en skål. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24cm) och smöra kanterna. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter på Låt kakan svalna.

Moussen:
3 dl grädde
2 gelatinblad
2 äggulor
2 äggvitor
3/4 socker
200 gr mörk choklad (minst 55% enligt receptet)

4 msk apelsinlikör

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm 1 dl av grädden i en stor kastrull. Lägg i gelatinbladen och blanda. Dela chokladen i mindre bitar och smält ner i grädden. Blanda i äggulorna och apelsinlikören
Vispa äggvitorna toppigt och blanda i sockeret lite i taget under tiden du vispar. Vitorna ska bli maräng. Vispa resten av grädden.
Vänd försiktigt ner en tredjedel av grädden i kastrullen. Sedan resten av grädden och sist marängen. Häll smeten över den kalla botten. Låt stå kallt i minst tre timmar. Godare ju längre den får stå!

 

Jag älskade denna tårta! Testade en med 44% kakaohalt och och en med 70% kakaohalt i och jag tyckte att den med minst % i var godast. Nästa gång ska jag testa med mjölkchoklad :)






Mamma Karins ökensand

En klassisk god kaka med en nötig kolasmak!

Ca 50 st

200 gr smör eller margarin
2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortonsalt eller 2 tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
50 skållade sötmandlar


Sätt ugnen på 175-200 grader. Bryn matfettet  tills det blir brunt men inte bränt. Låt svalna. Rör sedan samman fettet med socker, vaniljsocker och hjortronsalt. Använder du bakpulver så blandar du det med vetemjölet först. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Forma små kakor genom att rulla dem i handen. Lägg dem på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Tryck dit en skållad mandel på varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de har blibit lätt bruna. Låt kakorna svalna på plåten.



Lycka till!

Coleslaw

Såå gott till grillat kött i sommar!

ca 7 dl riven vitkål
2 rivna morötter
1 riven rödlök


Riv grönsakerna och lägg i ett durkslag. Ställ i en mindre skål med en tung tyngd i så vätskan pressas ut. Låt stå tills det mesta av vätskan runnit av.

Blanda under tiden ihop röran;

2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk socker
2 tsk fransk senap
salt, peppar


Rör ihop med grönsakerna och låt stå i kylen två timmar innan servering, gärna ett dygn innan.

 

Smaklig måltid!

 

Remouladsås

Mmm, det är ju så gott med remouladsås! Det passar utmärkt till panerad fisk, fish n´chips, grillad färsk fisk, danska smörrebröd, ja allt som har med fisk att göra ;) Och det finns ingen som slår en hemmalagad sås.

1 dl bostongurka (eller finhackad ättisksgurka)
½ dl majonnäs
½ dl creme fraiche
1 tsk curry

Rör ihop och smaksätt med t.ex dragon, dill, persilja, senap. Ställ in i kylen en stund innan servering.

Smaklig måltid!





Tårta

När min dotter fyllde två år i veckan bjöds det såklart på tårta!

Gräddtårta med Barbapappa:

1 färdig tårtbotten, alt enligt receptet nedan
Sylt, den man gillar bäst
Vaniljkräm
5 dl grädde
1 ätbar tårtbild

Dela botten i tre delar. Bred sylten på nedersta delen och lägg den andra delen ovanpå. Koka vaniljkrämen (eller blanda pulver och vätska. Jag använde mig av Dr.Oetkers vaniljmousse, mycket god!) och lägg i andra lagret. Lägg på sista tårtdelen och låt stå kallt ett par timmar innan servering så tårtan blir saftig och god. Vispa grädden fast och tillsätt lite vaniljsocker. Bred ut ett tjockt lager ovanpå tårtan. Spritsa ut ett staket runt om. Lägg tårtbilden och spritsa ut grädde för att dölja kanten.



Tårtbotten:

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och häll upp i formen. In i ugnen (175 grader) på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

Vardagsmat+barn

Jag fick en fråga om vad vi brukar laga för mat hemma, till oss och till min dotter. Efter jobbet kanske man inte vill stå och laga mat som tar alldeles för lång tid. Så hos oss blir det lättlagad, men givetvist god mat! Exempel:

- spagetti och köttfärssås
- potatis, falulkorv och pepparrotssås
- fläsk och löksås
- en god paj (taco, ost & skinka, kyckling etc)
- kasslergryta
- köttfärssoppa med pasta, eller annan god soppa
- ris och korvstroganoff
- ugnspannkaka
- kräm och mjölk
- toast
- blodpudding och bacon
- fisk i alla dess former och typer

Till helgen sparar vi sånt som kanske tar lite längre tid, eller kräver mer arbete. Men visst äter vi även vardagsmat på helgen och vice versa.

Min dotter äter det mesta, och det är väldigt sällan hon behöver äta något annat än det vi äter. Givetvist kryddar vi maten mindre och undviker salt. Sen tar jag och min sambo och kryddar våran mat själva. Min dotter har viss favoritmat, och eftersom att hon får så pass varierad mat på dagis så tycker jag att det är ok att hon får det hon tycker extra mycket om hemma. Men jag tycker inte att man ska vara petig som förälder och pilla bort viss mat åt barnen. Låt dem smaka på allt (med undantag förstås!), så lär de sig att tycka om olika smaker. Och låt barnen ta del i matlagningen och hjälpa till att duka, så blir det lite roligare för dem att äta den också.

Lycka till!

Tävling!

Jag är med och tävlar om denna bok. Vad passar bättre än kakor och bakverk utan kalorier? Dessa söta saker virkas!



Sandra på http://garnogott.blogspot.com/ virkar fina kakor och har nu gjort en bok med "recept". Tävla om ett exemplar på hennes blogg!


Ny bok

Alla vet ju att jag är tokig i kok- och bakböcker. Speciellt tårtböcker! Köper och samlar så ofta jag kan, och prenumerar på tidningar om mat och bak. I veckan hittade jag denna fina bok på Lagerhaus för endast 149 riksdaler. Som ni ser är den 364 sidor tjock och innehåller förutom läskande recept och underbara bilder en massa tips om garnering och inköptställen på diverse tillbehör. Me like!





Jag kan bläddra i den en gång till, fast jag redan tittat i den säkert 14 gånger ;)




Smarriga Marskakor- eller chokladkaka utan gräddning

Testade att baka dessa toksmarriga kakor, eller godis rättare sagt!

12 st

5 Mars
50 gr smör
120 gr Rice Crispies
200 gr Marabou mjölkchoklad

Smält smöret. Hacka fyra Mars grovt och rör ner i smöret tills smeten blir slät och fin. Blanda ner Rice Crispies. Pressa ner smeten i tolv st formar. Om du ställer formarna i en muffinsplåt är det lättare att få ner den sega smeten. Smält en Marabou chokladkaka och fördela över kakorna. Skiva den sista Marsgodisen och lägg en skiva på varje kaka. Ställ plåten i kylen och låt kakorna stelna.



Supergoda kakor! Dock fick inte jag i alla Rice Crispies i smeten. Jag hade i hälften, alltså 60 g och tyckte det blev bra ändå. Men ni får prova er fram!

Lycka till!

Kakans

En amatör i köket!

RSS 2.0